Ovako se pravi leskovačka pljeskavica - originalan recept sa juga Srbije. Svi kažu da je leskovački roštilj najbolji u Srbiji, a mi vam otkrivamo kako da ga napravite kod kuće.
Potrebni sastojci za pripremanje leskovačke pljeskavice:
- 300 g svinjskog mlevenog mesa
- 300 g junećeg mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 30-50 g dimljene slanine
- biber, so
- 0,5-1dl kisele vode ili razmućene vode sa soda bikarbonom
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 300 g junećeg mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 30-50 g dimljene slanine
- biber, so
- 0,5-1dl kisele vode ili razmućene vode sa soda bikarbonom
- 2 kašike suncokretovog ulja
Priprema
U jednu veliku činiju dodajte meso, najbolja je kombinacija junećeg i svinjskog mada možete koristiti i samo jedno, sitno seckani crni luk i beli luk, so, biber, tucanu papriku, ulje, sitno seckanu dimljenu slaninu i dodajte pola dl ili 1 dl kisele vode (po zelji).
Sve to dobro izmešajte rukama i ostavite da odstoji u frižideru, najbolje bi bilo preko noći, mada su i 2-3 sata sasvim dovoljna.
Nakon što su odstojale, pomoću folije (obavezno neka je nauljena da se ne bi meso zalepilo, a i da bi se lepše ispeklo) oblikujte lepe oblike pljeskavica, veličinu i debiljnu odredite sami.
Pljeskavica se peče sa jedne strane dok ne dobije lepu boju, zatim se preokrene i peče se nešto kraće sa druge strane. Nakon toga se ne okreće! Najbolje ih je peći na ćumuru.
Servirajte pljeskavicu uz crni luk, kajmak, lepinju (somun) ili pavlaku.
Comments
Post a Comment