Napravite same kod kuće domaći mančmelou uz naš recept i procenite da li je bolji od kupovnog.
Svi uživaju u ovoj poslastici! Naučite da je napravite sami - biće podjednako ukusna, a mnogo zdravija!
Potrebni sastojci
Za biskvit:
- 6 žumanaca,
- 10 ravnih kašika šećera,
- 6 punih kašika brašna,
- 3 kašike kakaa,
- 1 vanilin šećer,
- pola praška za pecivo,
- 200 ml mleka,
- 100 ml ulja.
Za fil:
- 20 kašika šećera (10+10),
- 6 belanaca,
- 1 vanilin šećer,
- 4 kašike hladne vode
Za glazuru :
- 150 g čokolade,
- 5 kašika ulja,
- 5 kašika vode.
Priprema
Korak 1: Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, mleko i ulje i mikserom sve sjedinite. U brašno dodajte prašak za pecivo i umešajte ga. Brašno i kakao dodajte u smesu sa jajima, pa umešajte varjačom (ne mikserom).
Korak 2: Smesu za biskvit izlijte na pek papir, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta. Dok se biskvit peče mikserom umutite belanca dok se ne dobije čvrsta smesa. Znaćete da su belanca gotova kada prevrnete vanglu, a smesa stoji. Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer, pa mutite još.
Korak 3: U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode, pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri, pa da počne da peni i kada počne da se zgušnjava, odnosno da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodajte u belnaca sve vreme muteći.
Korak 4: Smesu rasporedite po kori i vratite na još 10 minuta u rernu koju ste smanjile na 120 stepeni. Glazuru napravite od čokolade, ulja i vode. Prelijte mančmelou i odmah ga isecite na kocke i ostavite da se ohladi i stegne.

Comments
Post a Comment