Fina lisnata pogača sa maslacem

Potrebni sastojci za pripremanje pogače:
- 1 kg brašna
- 300 ml mlakog mleka
- 200 ml jogurta
- 30 ml ulja
- 1 kašika šećera
- malo soli
- 100-150 g maslaca
- 2 jaja
- 30 g kvasca

Priprema

Rastopiti kvasac u malo mleka i kašiku šećera, pa kad se istopi dodati ostatak mleka i jogurt i 1 jaje. Sve dobro žicom umutiti pa dodati brašno i umesiti srednje tvrdo testo. Pokriti u vanglici i ostaviti da naraste na toplom oko 30 min.
Zatim razmesiti i razviti testo oko 50 sm dužine i 35 sm širine. Namazati maslacom i uviti u rolnu.
Krajeve odseći sa 5-6 sa, pa rolnicu staviti na peh papir veličine tepsije oko 26 - 27 cm prečnika.
Rolat seći od unutrašnje strane ka spoljnoj oko 1,5 cm ali ne sasvim kao što je prikazano u videu Jedno isečeno parce prebacimo ka unutrasnjosti venca malo u levu stranu a sladece parče samo zanesemo u desnu stranu, opet jedno parče ka unutrašnjisti kruga - malo u levo pa jedno samo zanesemo u desno.
Okrećemo papir i ponavljamo postupak dok ne oformimo celu pogaču pazeći da unutar venca ostane praznina a spoljašnji komadi ne treba da pređu pek papir.
Zatim sve lagano prebacimo u okrugli pleh. Krajeve pogače samo savijemo oko pogače sve u jednom pravcu.
Pogaču pokrijemo da naraste a posle je premažemo žumancetom i pospemo susamom. Pečemo je na 180 stepeni C oko 40 min. Na polovini pečenja pokriti folijom da ne izgori.
Pogaču polomiti kad se ohladi. Odlična je morate priznati testo je kao morska pena.

Comments