Gulaš od mesa i pečuraka sa ajvarom


Hladniji dani su gotovo uvek pogodni za ona jela kojima je potrebna nešto duža priprema i duže krčkanje. U ovo doba godine upravo takva jela imaju neku posebnu čar. Upravo iz tog razloga za današnji ručak vam predlažemo da napravite ovaj gulaš sa pečurkama i mesom uz jedan neobičan dodatak, a to je ajvar.
Potrebni sastojci:
- 600 grama mesa, izrezanog na kockice
- 400 grama šampinjona
- 1 glavica crvenog luka
- 1 struk praziluka
- 1 čen belog luka
- 6 kašika ajvara
- 3 kašike soja sosa
- 2 čaše vode
- so, biber
- Prstohvat tucane ljute paprike
- 2 čaše vode ili supe
- 1 kašika brašna
- Nekoliko kašika ulja
- Začini koje možete koristiti (bosiljak, origano, lovor, peršun)


Priprema 

U dublju posudu sipajte ulje i stavite na šporet da se dobro zagrije. Na ulju desetak minuta pržite meso koje ste ranije izrezali na kocke, posolili, pobiberili i uvaljali u brašno. Meso nakon toga izvadite na tanjir, a na istom ulju pržite sitno naseckan crveni luk i praziluk. Ostavite da se dinsta dok ne omekša pa dodajte beli luk i šampinjone.
Pečurke je potrebno dinstati oko deset minuta dok voda ne ispari. U tom trenutku dodajte meso i ajvar. Sipajte vodu ili supu, soja sos i začine koje koristite. Poklopite i ostavite da se lagano krčka 40-ak minuta, u zavisnosti od toga koje meso koristite. Tokom kuvanja gulaš proveravajte i po potrebi dodajte još vode.
Poslužite uz pire krompir.

Comments