Za ove knedle ili loptice od hleba, potreban vam je stari hleb, beli, da ga ne bacite a dobro iskoristite uz neki lep sos, a o njemu će biti kasnije reči. U slučaju da nemate starog hleba dovoljno, kao ja ovog puta, možete korisititi dvopek treba izudarati u krpi da ne pršti na sve strane.
Ako imate dovoljno starog hleba (bar pola vekne), polovinu isecite na kockice i ispržite u tiganju na malo ulja, a ostatak, mekšeg dela vekne samo iseckajte i ubacite u činiju).
Trudite se da ga dobro izlomite da budu što sitniji delovi. Ako pravite ovu varijantu sa dvopekom, morate natopiti mlekom isti, da knedle ne bi bile isuviše tvrde. U propršen hleb, takođe sipajte malo mleka. Zatim dodajte dva jajeta, peršunov list, suvi začin, malo soli i bibera i dve šake brašna.
Zamesite sve rukom, da dobijete dosta čvrstu masu. Ako treba, dodajte još brašna, ako ste preterali sa brašnom, dodajte još malo mleka ili vode.
Pravite kuglice veličine većeg oraha. U šerpu stavite vodu da proključa, posolite je i dodajte kuglice. Neka se kuvaju u vodi od 5 - 10 minuta. Vadite ih rešetkastom kašikom u činiji.
Ove knedle se odlično slažu sa sosom od rena (može marinirani u flašici, manje je ljut a dovoljno kiseo).
U šerpicu stavite jednu i po varjaču brašna, ulja dovoljno da se napravi zaprška, propržite brašno, ali da ostane belo, zatim dodajte dve tri kašičice rena i šolju hladne vode. Mešajte žicom da vam se ne zgrudva, a onda dodajte supu juneću ili pileću, već koju ste skuvali prethodno. Kada postignete željenu gustoću, sos je gotov.

Comments
Post a Comment