Izdvajamo dvadeset fenomenalnih trikova uz koje će vam kolači uvek ispasti savršeno.
Pečenje kolača je, reći će mnogi čista nauka i zato je veoma važno da ne odstupate od recepta i ne eksperimentišete ukoliko niste baš iskusan poslastičar. Samo jedna kašičica manje ili više nekog sastojka može napraviti veliku razliku. Ako testo mesite kraće ili duže od onoga što je preporučeno može doćii do poptpunog fijsaka. Pored glavnog pravila da pažljivo pratite recept veoma je važno da tokom pečenja kolača znate i nekoliko trikova koji će vas za tren oka promovisati u pravog majstora za slatkiše.
1. Manji nered kad pripremate mafine
Ako ste ikada pripremali mafine, a sigurno jeste onda sigurno znate koliko je nezgodno sipati smesu u kalupe, bilo da to radite pomoću obične ili kašike za sladoled. Da biste olakšali ovaj deo posla kašiku premažite sa malo ulja i testo će samo skliznuti u korpicu, bez kapanja.
2. Puter u mikrotalasnoj
Topljenje putera u mikrotalasnoj je uvek dobar izbor ako želite ubrzati proces pravljenja kolača, ali samo ako to uradite na pravi način. Da bi se puter ravnomerno istopio, stavite ga na tanjirić i poklopite staklenom čašom pa tek onda otopite.
3. Napunite špric za ukrašavanje bez nereda
Špriceve za ukrašavanje je prilično nezgodno napuniti, posebno ako ga punite nešto tečnijom smesom. Da biste olakšali sebi, stavite špric u duboku čašu, ivice kese prebacite preko pa tek onda sipajte smesu.
4. Puter umesto ulja i margarina
Čak i ako vam u receptu stoji da u biskvit stavite ulje vi ga zamenite istom količinom otopljenog putera jer ćete dobiti puno bolji rezultat.
5. Zamrznite sirove keksiće
Koliko puta vam se desilo da umesite više keksića nego što vam je u tom trenutku potrebno? Višak testa nipošto nemojte bacati, već od njega oblikujte keks i zamrznite ih. Kad ih ispečete biće jednako ukusni kao i oni prvi.
6. Biskvit savršeno ravan za savršene torte
Moramo priznati da se i nama retko dešava da dobijemo biskvit koji je na vrhu savršeno ravan tako da bez problema možemo staviti glazuru ili krem. Da biste to sprečili oko tepsije zavežite komad vlažne tkanine koji će sprečiti da se sredina biskvita digne pre nego ostatak.
7. Koristite zdravije alternative puteru i ulju
Kad je u pitanju masnoća nemojte se ograničavati samo na puter ili ulje, kao zdraviju zamenu možete koristiti čak i avokado.
8. Da keks duže traje
Već smo spomenuli kako u većini slučajeva napravimo više keksića nego što bi trebalo, a da bi oni što duže ostali sveži spremite ih u plastičnu posudu zajedno sa komadićem jabuke ili sa malo hleba koji će održavati vlažnost.
9. Omekšajte smeđi šećer
Da tokom pečenja ne gubite vreme na razbijanje grudvica smeđeg šećera, stavite ga u plitku posudu, pokrijte vlažnim papirnim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na 20 sekundi.
10. Ne bacajte zagorele mafine
Ako su vam mafini uhvatili malo na vrhu, nipošto ih nemojte bacati već zagoreli deo izrendajte na sitno rende, zamaskirajte nekom kremom i rešili ste problem.
11. Ne bacajte pare na skupe oklagije
Verovali ili ne, postoje prilično skupe oklagije napravljene od posebne plastike koje zaista koštaju malo bogatstvo. Mi smatramo da nema nikakve potrebe da kupujete skupe oklagije kad vam za valjanje testa može poslužiti i obična vinska flaša.
12. Šlag u tegli
Bez obzira na to koliko pazite kad mutite šlag, budite spremni da će završiti po celol kuhinji. Da biste i u ovom slučaju izbegli nered šlag mutite u staklenoj tegli samo sa jednom metlicom.
13. Trik za savršeno hrskav keks
Čim tepsiju sa keksom izvadite iz rerne svom snagom lupite o radni sto tako da se odvoje od tepsije. Ovo će pomoći da se keks brže ohladi, da dobiju lepši oblik i da budu hrskaviji. A, skroz je jednostavno, zar ne?
14. Masni papir umesto korpica za mafine
Ako vam je nestalo korpica za mafine kao sjajna zamena poslužiće vam masni papir. Isecite papir na kvadrate i jednostavno ih ugurajte u kalupe za mafine.
15. Puter krem nije pogodan za ukrašavanje
Premazivanje cele torte sa puter kremom je prilično jednostavno, ali ako želite nešto napisati na torti onda vam preporučujemo da to ne radite sa ovom kremom.
16. Uvek ohladite testo za keks pre pečenja
Ovo je korak koji nikada ne bi trebalo da preskačete i pre pečenja nekog testa, bilo kakve vrste, uvek ga stavite u frižider na najmanje pola sata pre nego što ga stavite u rernu.
17. Da se biskvit nikad ne zalepi
Napravite posebnu smesu za podmazivanje tepsija i to na krajnje jednostavan način. Umutite šolju brašna sa šoljom omekšalog margarina i šoljom običnog ulja. Sve dobro umutite, odvojte u staklenu teglicu i ovom smesom podmazujte tepsije.
18. Za savršeno hrskavo testo
Uvek koristite svinjsku mast umesto putera ili margarina ako želite ono ukusno testo koje se savršeno mrvi pri svakom zalogaju.
19. Uvek cedite citrusno voće sobne temperature
Voće koje je toplo će uvek ispustiti više soka nego ono koje je bilo u frižideru. Neki profesionalni kuvari pre ceđenja, lim potope kratko u toplu vodu pa ga tek onda cede.
20. Uvek prosejavajte brašno
Da bi vaši kolači uvek bili mekani i prozračni važno je da redovno prosejavate brašno pre upotrebe.
Pečenje kolača je više nauka nego umetnost i zato je veoma važno da pazite na sitnice jer ćete na taj način izbeći moguće katastrofe. Verujte nam, naučili smo na teži način.

Comments
Post a Comment