Naučnici tvrde da svo vreme kuvamo pirinač na pogrešan način i ugrožavamo sebi zdravlje.
Milioni ljudi širom sveta ugrožavaju svoje zdravlje kuvajući pirinač na pogrešan način, upozoravaju naučnici. Kako ističu, pogrešnim načinom pripreme pirinča rizikujemo pojave zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa ili čak raka.
Naime, zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u pirinču se nalaze visoke količine arsena. A najbolji način kako eliminisati sve tragove arsena iz pirniča je posebna metoda kuvanja.
Naučnici kažu da je pirinač najbolje kuvati ovako:
- ostavite pirinač da odstoji u vodi preko noći
- isperite ga sve dok voda ne postane bistra
- dobro ocedite pirinač
- pirinač stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
- ostavite da prokuva i smanjite vatru pa ostavite pirinač 15-ak minuta da se lagano kuva
- pirinač mešajte viljuškom.
- isperite ga sve dok voda ne postane bistra
- dobro ocedite pirinač
- pirinač stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
- ostavite da prokuva i smanjite vatru pa ostavite pirinač 15-ak minuta da se lagano kuva
- pirinač mešajte viljuškom.
Ostavite li pirinač da odstoji preko noći, za čak 80 posto smanjićete količinu štetnih sastojaka u njemu, napominju naučnici.

Comments
Post a Comment