Listarice


Potrebni sastojci za pripremanje listarica:
- 300-350 ml vode
- 1 kašičica soli
- 500 g brašna
- 1/2 supene kašike masti
- ulje ili mast za premazivanje
- oko 100 g slanine za prženje

Priprema

1. U sud za mešenje sipati vodu, so, pa dodati brašno i mast. Zamesiti testo koje treba da je meko.
2. Testo podeliti na dva dela.
3. Svaki deo rastanjiti koliko može, pa premazati uljem ili mašću. Uviti rolnu, pa iseci na 5 delova, 5 malih valjaka.
4. Tamo gde je testo sečeno pritisnuti krajeve i stisnuti, da ulje ne iscuri.
5. Lopticu okrenuti tim stisnutim vrhom nagore i rastanjiti je na debljinu 1 cm.
6. Istopiti slaninu pa na toj masnoći ispžiti listarice, po 2-3 minuta sa svake strane, na srednjoj vatri. Mast nikako ne sme da bude previše topla jer će učiniti da spolja testo izgori a unutra ostane živo.
7. Vaditi listarice na papirne salvete, služiti tople.

Comments