Mocart torta je zaista odlična. Savršeno je izbalansirana i ukoliko ste ljubitelji čokolade i malina zaljubićete se u nju na prvi zalogaj. Namerno smo rekli maline, mada po receptu idu višnje, jer je ova torta za klasu bolja sa malinama.
Potrebni sastojci za Mocart tortu sa malinama:
Kora
(potrebne su 3 ovakve kore)
- 4 belanca
- 160g šećera
- 110g mlevenih oraha
- 2 štangle čokolade (izrendati)
- 1 vk mlevenog keksa (plazma ili prezle)
- prstohvat soli
(potrebne su 3 ovakve kore)
- 4 belanca
- 160g šećera
- 110g mlevenih oraha
- 2 štangle čokolade (izrendati)
- 1 vk mlevenog keksa (plazma ili prezle)
- prstohvat soli
Kako se pravi Mozart torta
- Rernu uključiti na 180C da se zagreje.
- Pripremiti pleh (28 cm - postaviti ga peka papirom)
- Pomešati orahe, keks i rendanu čokoladu
- Belanca posoliti sa prstohvatom soli. Umutiti ih u čvrst sneg.
- Dodati šećer i umutiti u čvrst šaum.
- U šaum dodati smesu oraha, keksa i čokolade. Laganim pokretima butalice (varjače) sjediniti smese.
- Sipati u pleh, poravnati i peći 20 min.
- Pečenu koru pažljivo! izvaditi na rešetku da se hladi.
- Pripremiti pleh (28 cm - postaviti ga peka papirom)
- Pomešati orahe, keks i rendanu čokoladu
- Belanca posoliti sa prstohvatom soli. Umutiti ih u čvrst sneg.
- Dodati šećer i umutiti u čvrst šaum.
- U šaum dodati smesu oraha, keksa i čokolade. Laganim pokretima butalice (varjače) sjediniti smese.
- Sipati u pleh, poravnati i peći 20 min.
- Pečenu koru pažljivo! izvaditi na rešetku da se hladi.
Kora je lomljiva i bilo bi dobro da podmetnete nešto ispod dok je prenosite. Možete približiti rešetku pa je uz pomoć peka papira samo prevući na nju.
Fil 1.
- 12 žumanca
- 18 kašika šećera u prahu
- 200g čokolade
- 250g putera
- 12 žumanca
- 18 kašika šećera u prahu
- 200g čokolade
- 250g putera
Umutiti penasto žumanca sa šećerom.
Na pari skuvati u krem. (oko 15 min)
Pred kraj kuvanja dodati čokoladu.
Ostaviti da se ohladi (povremeno promešati)
Umutiti puter i dodati ohlađenom krem.
Kremove na pari ka kuvati u mikrotalasnoj. Umućena žumanca sa šećerom staviti u micro na najače. Posle 20-30 sekundi izvaditi i promešati. Ponovo vratiti u micro. Nakon 20 sekundi ponovo vaditi i mešati. Postupak se ponavlja do željene gustine. Sve ukupno (sa vađenjem i mešanjem) nije potrebno više od 5 min.
Na pari skuvati u krem. (oko 15 min)
Pred kraj kuvanja dodati čokoladu.
Ostaviti da se ohladi (povremeno promešati)
Umutiti puter i dodati ohlađenom krem.
Kremove na pari ka kuvati u mikrotalasnoj. Umućena žumanca sa šećerom staviti u micro na najače. Posle 20-30 sekundi izvaditi i promešati. Ponovo vratiti u micro. Nakon 20 sekundi ponovo vaditi i mešati. Postupak se ponavlja do željene gustine. Sve ukupno (sa vađenjem i mešanjem) nije potrebno više od 5 min.
Fil 2.
- 250 ml slatke pavlake
- šolja praha za šlag
- 3/4 šolje kisele vode
- 250 ml slatke pavlake
- šolja praha za šlag
- 3/4 šolje kisele vode
Umutiti slatku pavlaku
Umutiti prah za šlag sa kiselom vodom
Spojiti obe smese
Umutiti prah za šlag sa kiselom vodom
Spojiti obe smese
Voće
1 kg višanja ocediti od soka.
ili
1 kg malina
1 kg višanja ocediti od soka.
ili
1 kg malina
Slaganje
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
Kada tortu treba presvući fondanom napraviti 4 kore.
Comments
Post a Comment