Recept: Piletina u kiselo slatkom sosu od pomorandže
Potrebni sastojci za pripremanje piletine u kiselo slatkom sosu od pomorandže:
- jedne veće pileće grudi (700-800 g)
- 400 g pečuraka
- 3 manje glavice luka
- malo soli
- ulje
- jedna pomoranža oljušćena i iseckana
- 400 g pečuraka
- 3 manje glavice luka
- malo soli
- ulje
- jedna pomoranža oljušćena i iseckana
za marinadu:
- 100 ml ceđenog soka od pomorandže (jedna veća pomorandža)
- so
- đumbir
- so
- đumbir
za sos:
- 200 ml ceđenog soka od pomorandže (dve veće pomorandže)
- 75 ml jabukovog sirćeta
- 100 g šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašika gustina
- 75 ml jabukovog sirćeta
- 100 g šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašika gustina
Postupak
1. Iscediti 100 ml soka od pomoranže, posoliti.
2. Meso odvojiti od koske, iseći na trake, pa na kockice. Posuti sa pola kašičice đumbira u prahu, pa preliti marinadom od pomorandže.
3. Pečurke iseci na kockice, luk na sitno. Jednu pomorandžu oguliti i iseckati na komadiće, to će biti potrebno na samom kraju umešati u jelo.
4. U manju šerpicu sipati 200 ml soka od pomorandže (dve veće isceđene pomorandže), 75 ml jebukovog sirćeta, 100 g šećera, 1 kašičicu soli. U šoljici razmutiti kašiku gustina sa malo ove mešavine, pa i to dodati.
5. Na par kašika ulja izdinstati luk, tokom dinstanja malo posoliti. Kad luk počne da rumeni dodati meso koje je dobro oceđeno od marinade. Pržiti/dinstati dok sok koji će meso pustiti ne uvri i dok na komadićima mesa na počne da se hvata rumena korica.
6. Paralelno sa mesom, u odvojenoj posudi pečurke skuvati u svom soku. Ocediti pečurke ili krčati dok tečnost ne uvri.
7. Kad je meso na pola gotovo, uključiti i sos da se kuva. Treba da provri, pa na srednjoj vatri da krčka 5-10 minuta, ili dok ne budete zadovoljni gustinom. Moj sos se baš brzo zgusnuo.
8. Neposredno pred služenje sastaviti meso, pečurke i pomorandžu (iz koraka 3), i samo ovlaš promešati. Sipati u tanjir pa preliti sa 4-5 kašika sosa ili po ukusu. Kao prilog poslužiti pirinač.
Comments
Post a Comment