Rozen torta


Rozen torta je vrlo popularna, lako se pravi i vrlo je ukusna. U narodu se obično zove i "roze torta". Obično se preporučuje da se pravi oko dva dana pre nego što je planirate poslužiti da bi kore baš lepo primile fil.
Potrebni sastojci za kore:
- 2 jajeta
- 2 kašike masti
- 4 kašike šećera
- 2 šoljice mleka
- 1 kašičica sode bikarbone
- malo brašna da se zamesi čvrsto glatko testo
Potrebni sastojci za fil:
- 500g šećera
- 600ml mleka
- 250g maslaca
- 500g oraha (mlevenih)
Potrebni sastojci za roze fondan:
- 250g šećera u prahu
- 1 kašika vode
- sok od pola limuna
- kašičica ulja
- 1 kašika soka od višnje
Način pripreme:
Testo umesiti i podeliti na osam delova, pa zatim svaki deo razvijte u koru veličine četvrtastog pleha. Svaku koru peći na poleđini pleha. Kad su kore pečene, umotati ih u vlažnu krpu.
Skuvati mleko za fil sa šećerom i u njega sipati 500g mlevenih oraha. Zatim dodati maslac i mešati dok se masa ne izjednači. Svaku koru premazati filom osim poslednje. Poslednju koru premazati roze fondanom koji se pravi tako što se doda šećer u limunov sok i sok od višnje. Sve to snažno mešati dok se ne dobije glatka masa, a zatim dodati vodu i ulje. Sačekajte da sve to malo odstoji a zatim isecite na štanglice.

Comments