Teleća čorba

Potrebni sastojci za pripremanje teleće čorbe:
- 600 g telećeg mesa
- 1 glavica luka
- 2-3 kašike ulja
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- biber u zrnu
- 2-3 lista lovora
- so
- 2 kašike brašna
- malo aleve paprike
- 2 žumanca
- 200 ml kisele pavlake
- svež peršun
- sok od limuna

Priprema

1. Iseckati sitno luk. U dublji lonac sipati ulje, zagrejati ga, pa na njemu izdinstati sitno seckani luk. Dodati meso seckano na kockice, promešati i ostaviti da se malo dinsta. Sipati 2 l vode. Staviti biber u zrnu, lovorov list, na kockice seckanu šargarepu i krompir, smanjiti temperaturu, posoliti, poklopiti i kuvati sve dok povrće i meso ne omeknu.
2. U posebnom lončetu izmešati brašno, alevu papriku i malo vode, tako da nema grudvica, pa to dodati u čorbu.
3. Opet kuvati dok ne provri. 2 žumanca viljuškom umutiti i dodati kiselu pavlaku, pa dobro sve promešati. Vrijuću čorbu skloniti sa ringle, pa je polako kutlačom sipati u smesu od žumanaca i pavlake stalno mešajući viljuškom. Sipati dve-tri kutlače. Dobro promešati, pa opet jednom po jednom kutlačom vraćati smesu u lonac. Polako promešati i poklopiti.
Posluživanje:
Poslužiti uz dosta seckanog svežeg peršuna i limunovog soka.

Comments