Turske palačinke

Sudeći prema ovom receptu, odgovor na pitanje da li ste čuli za turske palačinke - nimalo slično kao mi. Kod nas se tačno zna kako se prave palačinke, čime se pune, kako se slažu i tu nema puno mudrosti. Svaka kuća ima svoj omiljeni, dobro provereni recept za palačinke, a ove turske, koje se u originalu zovu gozlem potpuno su drugačije.
Ipak, odgovorno tvrdimo da ih jednostavno morate probati. Testo za ove palačinke najsličnije je onom za pizzu, a nadev je, a od čega drugog nego od mlevenog mesa. Za pripremu vam neće biti potrebno više od sat vremena, a gosti će biti oduševljeni.
Ove palačinke su i savršena piknik hrana, možete ih pripremiti nešto ranije, spakovati i poneti na posao, jer su i hladne više nego ukusne. Ali, da ne dužimo više, pročitajte kako možete pripremiti ove turske palačinke.
Potrebni sastojci za testo:
- 200 grama brašna
- 125 ml mlake vode
- Prstohvat soli
- Malo šećera
- Pola kesice suvog kvasca
- 20 grama hladnog margarina.
Za nadev:
- 200 grama mlevene junetine
- Jedna glavica crvenog luka
- Jedna paprika
- So, biber
- Malo origana
- Jedna kašika sitno naseckanog svežeg peršuna.

Kako se pripremaju turske palačinke

Brašno sipajte u veću posudu, dodajte so, šećer i kvasac pa sve promešajte. U brašno sipajte, na kockice naseckan, hladan margarin pa ga prstima utrljajte u brašno. Dodajte vodu i umesite mekano i glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi četrdeset i pet minuta.
Za to vreme pripremite nadev.
U tiganj sipajte malo ulja, stavite na šporet da se greje pa dodajte crveni luk i papriku koje ste ranije sitno, sitno naseckali. Biće dovoljno da se povrće dinsta sedam do osam minuta. Gledajate da bude u potpunosti termički obrađeno, jer se same palačinke ne peku predugo.
Kad je povrće gotovo, dodajte meso, začinite i ostavite da se dinsta deset do petnaest minuta dok sva voda u potpunosti ne ispari. Pretresite nadev u tanjir i ostavite da se hladi. Nakon četrdeset i pet minuta, testo premesite i podelite na sedam ili deset loptica, u zavisnosti od toga želite li veće ili manje palačinke. Svaku kuglicu tanko razvaljajte oklagijom na radnoj površini da dobijete krug pa na jednu polovinu stavite kašiku pripremljenog nadeva.
Ivicu testa premažite umućenim jajetom pa drugom polovinom preklopite nadev i pritisnite krajeve prstima da meso ne ispada za vreme pečenja. Kad ste napunili sve palačinke, na šporet stavite tiganj da se greje na umerenoj temperaturi i premažite sa par kapi ulja. Pecite gozlem po pet minuta sa svake strane, da dobiju lepu koricu i to je to. Možete ih poslužiti sa klasičnim tartar ili tzatziki umakom, a mi smo se ovoga puta odlučili za meksičku salsu od svežeg povrća koja savršeno paše.
Jednostavno, sve povrće (paradajz, paprika, crveni i beli luk, peršun, ljuta papričica) sitno naseckajte, začinite solju, biberom, uljem i sa malo limunovog soka, promešajte i ostavite da se hladi u frižideru do posluživanja. Prijatno!

Comments