Letnja salata sa piletinom

Kada stignu vreli letnji dani ono što nam siurno manjka jeste apetit. Pri samoj pomisli na tešku i toplu hranu odma nas hvata mučnina. Osim toga, pripremanje hrane koje dodatno zareva prostor u kome boravite, još jedan je od razloga zbog kojih najviše volimo brze letnje recepte.
Prednosti letnjih salata jesu u tome što sadrže puno vitamina i minerala koji su nam osim dosta tečnosti leti neophodni. Osim toga, ovakva ishrana održaće i vašu liniju vitkom, zbog čega ćete leto bez muke provesti u svom omiljenom kupaćem kostimu na gradskom bazenu ili obližnjoj plaži.
Letnja salata sa piletinom kompletan je, osvežavajuć, lagan i brz recept koji će vam se sigurno dopasti. Osim toga, kombinacija povrća koje možete upotrebiti ima jako mnogo, te vam nedeljni jelovnik neće biti monoton. Počevši od povrća koje je potrebno blago termički obraditi, tikvica, luk, patlidzana, šampinjona, kukuruza, preko onih svežih poput maslina, paradajza, paprike, zelene salate, krastavaca, šargarepe, čak i konzervirani salatni pasulj.
Takodje uz mešavinu mesa i povrća, možete po ukusu dodati i nešto mlečnih proizvoda, feta sir na kockice ili izmrvljeni mladi sir, zatim razni slani ili slatko kiseli prelivi na bazi jogurta.  Savršena letnja kombinacija, uz koju još ako niste baš rešili da skidate kilograme možete dodati i malo prepečene dimljene slanine ili pršute, kao i krutone začinjene maslinovim uljem i začinskim biljem.

Sastojci

- 400 g pilećih grudi
- 1 glavica crnog luka
- 2 sveže paprike
- 300 g kukuruza šećerca
- 1 tikvica srednje veličine
- cherry paradajz
- maslinovo ulje
- morska so
- mleveni crni biber

Priprema

Dok pripremate potrebne sastojke za letnju salatu sa piletinom, za to vreme skuvajte kukuruz ukoliko ste se odlučili za zamrznuti umesto konzervisanog. Stavite ga u manju šerpicu, uspite vodu i kuvajte ga 10-15 minuta. Za to vreme, pileće belo meso isecite na tanke šnicle, a zatim šnicle na sitne kockice. Očistite glavicu crnog luka i isecite ga na tanke kriškice. Podmažite teflon posudu sa par kapi maslinovog ulja i stavite luk da se blago proprži. Kada luk zastakli dodajte mu kockice mesa prethodno pripremljeno. Začinite mlevenim crnim biberom po ukusu, i dodajte malo morske soli. Promešajte i ostavite da se lagano prži par minuta dok pripremate ostalo povrće.
Isecite tikvicu na kolutove, a svaki kolut na četvrtine, sveže paprike očistite i isecite na kockice, paradajz na polovine ili četvrtine. Kada je meso na pola gotovo, dodajte usitnjene tihvice i papriku. Povremeno promešajte i ostavite da se dinsta u sopstvenom soku.
Kada sve omekša, sklonite sa vatre i dodajte preostale sastojke, procedjen kuvani kukuruz i cherry paradajz i lagano promešajte. Po ukusu možete još malo posoliti.

Comments