Pita od karfiola

Potrebni sastojci za pripremanje pite od karfiola:
- 1 tabla lisnatog testa (500 g)
- 1 srednja glavica karfiola (700 g)
- 100 g slanine
- 100 g belog sira
- 200 ml jogurta
- 1 jaje
- so
- đumbir
- 7-8 suvih šljiva
- 10 zelenih maslina bez koščice

Priprema

1. Lisnato testo izvaditi da se otopi.
2. Karfiol oprati i podeliti na cvetove, kuvati u slanoj kipućoj vodi 5-10 minuta. Procediti.
3. Slaninu iseckati na kockice. Suve šljive na tračice. Masline na kolutiće.
4. Sir izgnejčiti viljuškom, dodati jaje i jogurt, promešati. Dodati slaninu, promešati. Posoliti i dodati pola kašičice đumbira u prahu. Probati fil, treba da bude malo slaniji nego što biste hteli da bude završni ukus cele gotove pite.
5. Testo rastanjiti na veličinu pleha plus dodatnih nekoloko cm, obložiti dno pleha i uzdići ivice 4-5 cm. Poređati karfiol, zaliti belom mešavinom, pa odozgo pobacati suve šljive i masline i ispeći u rerni (kod mene oko 45 minuta na 200 stepeni C, pred kraj sa ventilatorom). Sačekati da se malo ohladi pre sečenja (ako ste nestrpljivi kao ja, teže ćete seći pitu i vaditi parčiće).

Comments