Sos od Spanaća

Spanać je dostupan tokom cele godine, a kako spada u izuzetno zdrave namirnice bogate gvožđem, vitaminima iz grupe B kao i vitamin C, magnezijumom i kalcijumom, treba ga što češće koristiti. Sos od spanaća je savršen prilog za mnoga jela, uz pečeno meso ili različite vrste pita. Ja uz ovaj sos najčešće spremam špansku pitu. Kombinacija koju morate probati.

Sos od spanaća recept

Potrebni sastojci:
- 500 g spanaća
- 4 češnja belog luka
- 2 kašike brašna
- 200-250 ml mleka
- 60 g putera
- so

Priprema

Oprati listove spanaća i odstraniti im drške. Staviti ih u šerpu sa ključalom vodom na par minuta da se skuvaju. Kada potamne i omekšaju iscediti ih i usitniti nožem na što sitnije. Zatim u šerpu staviti puter da se topi. Kada se zagreje dodati brašno i sitno iseckan beli luk. Blago propržiti i skloniti sa vatre. Dodati usitnjen spanać i sve dobro izmešati. Smesa će postati lepljiva pa sada polako dodajemo mleko. Mešamo sve vreme da se razbiju grudvice. Vratimo još malo na laganu vatru i kuvamo sos još par minuta dok se potpuno ne zgusne, sve vreme mešajući. Dodamo soli po ukusu.

Comments