Kako ublažiti presoljeno jelo i kako popraviti presoljenu hranu? Ništa strašno ako ste presolili jelo, ovako ćete da ga spasete.
Sve zavisi koja je vrsta hrane koju ste presolili. Ako su u pitanju špagete ili druga testenina, jednostavno dodajte još vode, ili zamenite presoljenu vodu.
Kada su u pitanju variva, supe, sosovi, idealno rešenje je sirov krompir. Naime, dovoljno je da oljušten krompir stavite u jelo i nastavite sa kuvanjem. Krompir će upiti slanu tečnost. Ne zaboravite da u tom slučaju dodate još tečnosti.
Takođe, ako ste presolili jelo, odredite tačan odnos namirnica i soli i po mogućnosti dodajte još namirnica, na primer - povrća, mesa...
Sok od limuna, sirće, bez obzira koja kiselina je u pitanju biće vam od velike pomoći. Dodatkom limunovog soka ili sirćeta zamaskiraćete preterano slan ukus jela. Nemojte smo preterati kako jelo ne bi bilo previše kiselo.
I dodavanje peršuna je odličan način da zamaskirate ukus presoljenog jela, naročito sosa.
Dodatkom kremaste namirnice može se promeniti percepcija ukusa jela i ono će se učiniti blažim. Preslanoj piletini jednostavno dodajte opavlaku. Ako pavlaku za kuvanje stavite u preslan sos od paradajza dobićete finiji ukus.
U principu, najbolja preventiva je da ne posolite jelo u potpunosti u početku pripreme. Specijalitet probajte pred kraj kuvanja i dodajte so po potrebi i ukusu.

Comments
Post a Comment